måndag 11 januari 2010

Goda fula bullar!

Jag fick en bunt med gamla Allers tidningar av min styvmor när vi var hemma i julas. Oj vad det fanns mycket med recept i dem! Hittade detta receptet på frukostbullar som lät både gott och nyttigt.
Så häromdagen slängde jag ihop en sats och bakade efter alla konstens regler utifrån receptet i Allers. Goda blev dom men inte alls så fina som de på bilden i tidningen... Ja ni kan nog gissa själv vems som är vems?

Perfekta frukost bullar är det iallafall!
Här är receptet om du är sugen:

Brytbröd med fibrer och frön.
* 1 bröd, ca 24 bitar.
  • 3 dl naturell yoghurt
  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 1 dl kruskakli
  • 3 dl grahamsmjöl
  • ca 9 dl vetemjöl special med fulllkorn

Garnering: Vita/svarta sesamfrö och vita/blå vallmo frö.

  1. Värm yoghurten och vattnet till fingervarm temperatur. Smula jästen i en degbunkeoch häll vätskan över. Rör om till jästen löst sig.
  2. Klicka ner matfettet, tilsätt honungen och saltet.
  3. Blanda ner kruskakli och de båda mjölsorterna, arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck med bakduk och låt vila i bunken i ca 45 minuter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma till en längd. Skär upp längden till mindre bitar och forma dem till släta runda bullar.
  5. Lägg bullarna i en bakpappersklädd långpanna, ca 30*40 cm. Låt dem jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Pensla bullarna med vatten och strö över frösorterna.
  7. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 12 - 15 minuter.

Lycka till!

Kramar Elin.

1 kommentar:

  1. mums! vadå fula? hade gärna haft dem nu till morgon kaffet.. gamla tidningar är bara bäst..

    SvaraRadera