måndag 1 juni 2009

Gipsavtryck!

Vilket kanonväder det har varit! I söndags var jag och min svägerska Maria och vår hund Ida på stranden. Så härligt! Jag badade inte men bara nästan (upp till låret). ;)

Men givetvis lyckades jag bränna ryggen rejält! Aj! Jag brukar inte bränna mig vanligtvis i solen så jag är lite slarvig men solkräm. Så nu får jag snällt sitta i skuggan eller inne där inte solen lyser...

Nu i veckan kommer min väninna Frida hit med sin lilla son Max! Han är bara ett par veckor gammal och hur söt som helst! Men de växer ju så fort de små! Både på gott och ont förstås.
När Frida och Max kommer hit tänkte jag att vi skulle "föreviga" Max en liten bit nu när han är så liten genom att göra hand och fot avtryck.
Eftersom jag inte har gjort det innan fick jag ju testa själv först och min hund Ida fick vara modell...

Så här gör du!
Först gör du en sk. "Play - Doh lera".

Det här behöver du;
  • 4 dl kokande vatten
  • 2 msk olja
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl salt
  • 2 msk alun (finns att köpa på apoteket)

Blanda de torra ingredienserna med det kokande vattnet och oljan. Knåda ihop degen och låt den svalna. Klart!

Den färdiga degen förvarar du i en tät plastburk eller påse. Degen håller i flera månader så du kan använda den flera gånger om. Skulle den börja torka blanda bara i ett par tsk olja till.

Tryck ut den färdiga degen i en plastform eller på en bricka exempelvis. Degen skall vara minst 2 cm tjock beroende vad du skall trycka och vilket djup du behöver till handen, foten eller något annat. Om du inte använder en plastform, knåda då degen så att du får en kant runt avtrycket.

Blanda nu till gipset så mycket du behöver till avtrycket. Jag tog 1 del gips och 2 delar vatten.

Häll sedan över gipset i Play - Doh leran och låt det torka! Jag gjorde en med plastform och en utan. Om du vill kan du slipa till ojämnheter och kanterna med ett fint sandpapper efteråt. Jag har inte hunnit göra det på mina ännu. Så här ser mina gipsavtryck ut!

Bild: Privat

Bild: Privat.

Det var inte så svårt! :) Lycka till!

1 kommentar: