torsdag 10 juni 2010

Panduro Concrete Challenge, bidrag 2.

Här är mitt 2:a bidrag till Panduro Concrete Challenge! Jag har gjutit in en lampfot i betong och även gjort en ny lampskärm till. Enligt auktoriserad elektriker som jag har rådfrågat ang. elektriciteten och betongen skall det inte vara någon säkerhetsrisk.
Eftersom jag är för recycling/återvinning är både lampfoten och lampstommen begagnade.

Detta har jag använt till lampfoten:

Detta har jag använt till lampskärmen:

Jag började med att skära ut formen till lampan i bordstabletterna. Jag ökade omfånget med ca 1 cm från lampans kant på mallen.

Tejpa fast formen på den andra bordstabletten och skär ett litet hål för sladden.

Pensla skarvar och kanter med formgummi 3 - 4 gånger. Låt torka mellan penslingarna.


Blanda betongen enligt beskrivningen på paketet. Fyll formen ca 2-3 cm med betong innan du ställer ner lampfoten i betongen.

Täta extra med målartejp vid sladdhålet.

Fyll resten med betong till du tycker att det är lagom högt till din lampa.


Skaka och knacka försiktigt på formen så minimerar du lufthålen sedan i den torkade betongen.

Låt sedan torka mörkt och svalt ca 2 - 3 dagar.

Ta av formen. Slipa ev kanterna med sandpapper om det skulle behövas.

På min lampa skrev jag texten "ALLUMA LA LAMPE" vilket betyder "tänd lampan" på franska. Google har en jätte bra språkverktygs funktion där man kan översätta Svenska till massor med olika språk.

Mät ut på lampan med målartejp där du vill ha din text.


Sen är det bara att måla på med schablonen som man brukar. Jag fick använda mig av utstansade Scrapbooking bokstäver i papper. Det gick bra det med.


Till lampskärmen använde jag mig av en vit lakansväv som var ca 15 cm bredare än lampskärmen och ca 3 gånger så lång som skärmens omkrets på den breda delen. Prova dig fram själv så blir det bäst. Sedan sydde jag på bollfransen och sedan ihop kortsidorna.
Eftersom jag inte har symaskin sydde jag allt för hand men det gick bra det med. :-)
Ca 3,5 cm från tygets kant på ovansidan tråcklade jag med 1 cm stora stygn med fiskelinan. Sedan knöt jag ihop fiskelinan utan att dra ihop tyget.
Blanda sedan ca 1 del trälim och 2 delar vatten till en mjölkig konsistens i en stor bunke.
Dränk ner tyget rejält i vattenlimmet och krama ur överflödet.Dra åt fiskelinan och rynka tyget till lagom storlek. Knyt ihop fiskelinan. Lägg det blöta lamptyget över lampstommen. Rynka till jämnt runt om så som du vill ha det och låt sedan torka torrt.
När tyget är torrt är lampskärmen hård och går då inte att ändra på.Så nu är den färdig! Jätte kul pyssel fast det tar ett par dagar att göra.ALLUMA LA LAMPE ~ TÄND LAMPAN

Detta var mitt 2.a bidrag till Panduro Concrete Challenge. Få se om jag kommer med ett till nu när deadline har blivit förflyttat en vecka. Vi får se! ;-)

Kram så länge!

Elin.

4 kommentarer:

 1. Du är verkligen fantasifull! Gillar allt nytt som du funderar ut och dessutom att du återanvänder allt:) Jag hejar på dig!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 2. Mycket snyggt och mycket bra pyssel! :-)

  SvaraRadera
 3. Bra idé! Jag gillar också återbruket, det är fiffigt, smart och kul.

  SvaraRadera